keskiviikko 11. lokakuuta 2017

333. Indigo Girls: Rites Of Passage (1992): Popmusiikin ytimessä

Mistä on hyvä popmusiikki tehty? Tätä olen tainnut kysyä aikaisemminkin, ja ehkä vastata jotain muuta - mutta juuri nyt sanoisin siihen tarvittavan hyviä lauluja, hyviä ääniä niitä esittämään, sopivaa soittoa - ilmavaa , jykevää tai mitä vaan, ja kekseliäitä sovituksia. Tätä kaikkea tarjoaa Indigo Girls - ja on itse asiassa taronnut sitä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Itse olen vain joskus hieman hidas... Minulla on kyllä ollut jo vuosikausia hyllyssäni pari heidän levyään, mutta vasta tämä hiljan hankkimani "Rites Of Passage" onnistui räjäyttämään pankin.

Indigo Girlsin paras voimavara ovat Emily Saliersin ja Amy Rayn äänet - kumpikin vahvoja, itse asiassa samantyyppisiä, ja saumattomasti yhteen soivia. Kumpikin tekee hyviä biisejä - levyillä niitä on noin puolet kummaltakin. Itse asiassa tämän levyn biisit menevät tasan 6-6, ja sen lisäksi tällä on akustisvoittoinen luenta Dire Straitsin "Romeo And Juliet"-hitistä, joka itse asiassa kuulostaa kuin tätä varten sävelletyltä ja jollain klubilla äänitetyltä. Toisaalta Indigojen taidoista sanoo jotakin se, ettei Mark Knopflerin hieno biisi mitenkään pese levyn originaaleja.

Suosikkejani ovat mm. surumielinen avaus "Three Hits", energinen "Joking" ja herkkä "Love Will Come To You", mutta tämäkin kuuluu niihin albumeihin, jotka kestävät alusta loppuun. Naisten folktausta kuuluu, paitsi kerronnallisista teksteistä ja "laulupainotteisuudesta", myös akustisten kitarojen helinästä - jonka taustalla tosin soivat myös sähköiset soittimet, vaihtelevasti ja ilmavasti. Dynamiikka on yksi niistä asioista, joka tulee mieleen - esim. juuri nyt soiva "Jonas & Ezekiel" voisi olla vaikkapa Crowded Housen esitys - ja mitä popmusiikkiin tulee, juuri sen parempaa kehua en oikein keksi. Tämä on - Neil Finnin teosten tavoin - musiikkia joka on surumielisenäkin mieltä nostattavaa.

Bändin ura jatkuu vieläkin, vaikka itse en ole kuullut viimeisen vuosikymmenen tuotantoa - vielä. Tätä vauhtia se on kuitenkin vain ajan kysymys, koska hyvälle popille on aina tilaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti