keskiviikko 21. marraskuuta 2018

379. Magnus Carlson: Den långa vägen hem (2017): Pohjoinen soul naapurin tapaan

Weeping Willows on hieno bändi, monestakin syystä. Yksi tärkeimmistä on laulusolisti Magnus Carlsonin ääni, toinen hänen biisintekotaitonsa ja kolmas hänen tyylitajunsa. Siinä kun WW:n levyt ovat tyylillisesti aika monesta suunnasta aineksensa kokoavaa popmusiikkia, ja "sivuprojekti" Moonray Quintet taas nojaa jazziin, on hänen soolotuotantonsa yhä enenevässä määrin soulia - aika perinteistä sellaista. Pohjoista, jopa - minusta northern soul nousee esiin sopivana määreenä aika suurelle osalle tätä levyä.

Niinpä tälläkin levyllä on liuta tanssittavia, hyvin sovitettuja ja soitettuja biisejä, enimmäkseen hänen omiaan, jotka hän esittää eleettömän varmasti. Suurin osa on selvästi tanssilattiakamaa, kuten aloitus "Mitt hjärta", "Långa skuggor" ja dramaattinen "Brinner i bröstet", mutta se on myös kuunneltavaa, vaikka puntti helposti vipattaakin. Myös esimerkiksi hidas "Fallna hjältar" puhuttelee selkäpiitä - mutta sama pätee melkein jokaiseen biisiin; kaikki soul ei vättämättä rakennu hyville sävellyksille, mutta tämä levy kyllä.

Sovitukset ovat aivan nappiin - oikeat soittimet, avara sointi, torvet, kuoron naisäänet, jousitaustat; tämä on levy, jota kelpaa myös huudattaa jos sille päälle sattuu. Miehen omat biisit ovat tyylikkäitä "pastisseja"; välillä tulee mieleen joku vanha klassikko, mutta ei varkauden vaan kunnianosoituksen muodossa.

Levyllä on kokonaista seitsemäntoista esitystä - joista kaksi tosin uudelleenmiksauksia, joten biisekä on oikeastaan viisitoista. Aika ei kuitenkaan tule pitkäksi - ja hauska yksityiskohta on, että tähän määrään sisältyy myös kuusi hänen tulkintaansa Så mycket bättre-ohjelmasta, eli ruotsalaisesta Vain elämää-tuotannosta - mutta tyylillisesti ne istuvat kokonaisuuteen niin, ettei niitä välttämättä erota miehen "omasta" kamasta. En ole tutustunut ko. tuotantoon, enkä siis tiedä ketkä alunperin tekivät nämä biisit, mutta hienosti ne taipuvat Magnusin muottiin.

Tämän jälkeen hän on muuten julkaissut uudemmankin levyn, jolla on aika moni tämän levyn biiseistä ja pari hänen vanhempaa alunperin ruotsinkielistä esitystään englanniksi laulettuina. Minusta hän toimii molemmilla kielillä, joten sekin pitänee vielä hankkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti