keskiviikko 8. toukokuuta 2019

389. Belize: Paisajes Y Encuentros (2017): Espanja Tampereella

Laulelmamusiikki - mitä se sitten onkaan; ehkä etupäässä akustispohjaista musiikkia joka aika pitkälle perustuu nimenomaan laulusuoritukseen - ei ole raivannut hirveän suurta tilaa levyhyllystäni. Se voi johtua siitä, että pidän enemmän täyteläisemmistä sovituksista, tai sitten vain siitä, että räminä ja vingutus vie kaiken aikani ja huomioni. Onneksi poikkeuksiakin on, niinkuin tämä Belize, käsittääkseni tamperelainen pala Espanjaa. Belizeäkään en ole itse löytänyt, mutta trion viulisti Anri on vaimoni työkaveri, ja niin tulimme kolmisen vuotta sitten lähteneeksi bändin keikalle - ja sen jälkeen olen ollut koukussa; pari viikkoa sitten vuorossa oli kolmas kerta.

Homman nimi on siis akustinen, enimmäkseen espanjankielinen laulelmamusiikki. Kielo Kärkkäisen laulu on keskiössä - hänellä on miellytävän soinnukas ääni ja hieno dynamiikan taju. Antti Hyarttin kitara ja Anri Tuohimäen viulu muodostavat hienovaraisen, sävykkään ja toimivan taustan. Popnörtti minussa kaipaa ehkä välillä vähän karheampaa otetta, ja livenä trio tarjoileekin usein hieman enemmän särmää - mutta toisaalta levylläkin on erinomainen läsnäolon tunne.

Kymmenestä biisistä kahdeksan on espanjankielistä; vaikka en varsinaisesti sitä osaa, sen perusteet ovat niin helppoja että tarinat ja tunnelmat välittyvät aika hyvin. Kaiken lisäksi tekstien suomennokset löytyvät levyn kansivihkosesta. Kielo Kärkkäinen luo taitavasti tuokiokuvia ja tunnelmia - tai maisemia ja kohtaamisia, niinkuin levyn nimi sanoo. Kohokohtia ovat vaikkapa avaus "Sin Sentido", miltei rytmikäs "Lo Que Tú Me Enseñas", kaihoisa "bändin nimikappale" "Belize" ja jotenkin levollisen surumielinen "Tulin hyvästelemään" - mutta itse asiassa jokainen biisi toimii omillaan, ja kokonaisuus samaten.

Kaiken lisäksi hyvää on tulossa lisää - uusi albumi on tiedossa syksymmällä, mutta tätäkin saa vielä ainakin hyvin varustelluista levykaupoista sekä bändin keikoilta. Joita siis tippuilee aika harvakseen, mutta silloin tällöin kuitenkin, sekä Tampereella että muualla eteläisessä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti