maanantai 27. heinäkuuta 2009

47. Manfred Mann´s Earth Band: Soft Vengeance (1996): Pitkän linjan coverbändi

Voiko muusikolta, joka on ollut remmissä pian neljäkymmentä vuotta, mutta jonka kulta-ajasta on kulunut jo lähes kaksikymmentä, joka yleensä esittää muiden materiaalia enemmän kuin omaansa, odottaa mestariteosta joka ei varmaankaan sisällä mitään uutta vaan päinvastoin on tehty juuri samalla reseptillä kuin aikaisemmat teokset?

Voi, jos minulta kysytään, ja käytetään esimerkkinä Manfred Mannia - tosin tästä tähtihetkestäkin on jo kulunut toistakymmentä vuotta. Poimin tämän levyn huostaani erään suosikkilevykauppani, Pietarsaaren Fazer Musicin, tarjouslaarista joitakin vuosia sen ilmestymisen jälkeen, lähinnä artistin nimen ja hauskan kansikuvan (saksilla katkotaan solmiota) perusteella, ja se toimikin yllättäen kuin väärä raha.

Levy sisältää siis lähinnä covereita, suurin sovituksin jotka painottuvat herra Mannin syntikka- ja sormiotaituruuteen ja monivuotisen sidekickin Chris Thompson ilmeikkääseen ääneen. Laulut on valittu ovelasti (Ann Peeblesin klassikko ”99 Lbs”, Robert Crayn ”The Price I Pay”, Del Amitrin ”Nothing Ever Happens”, Jagger & Richardsin “Play With Fire” ja tietenkin yksi Dylan, “Shelter From The Storm”), ne soivat kaikki komeasti, eivätkä kuulu alkuperäisesittäjiensä tunnetuimpiin vetoihin, ehkä Peeblesiä lukuunottamatta.

Kaikkein paras hetki on ehkä Momusin ”The Complete History Of Sexual Jealousy”, jossa yhdistyvät komea, laulun läpi kantava teema, kaihoisa sävel ja tarina, josta ei allekirjoittaneen englannintaidoilla saa lopullista selvää, mutta joka ilmeisesti kertoo mustasukkaisuudesta ja tulevasta tuhosta. Tiedä häntä.

Tämä on kuitenkin ennen kaikkea kokonaisuus, jonka voi huoletta laittaa soimaan niin päivllä kuin yölläkin, ja antautua lipumaan sen sävelten kannattamana Arkadian niityille... tai ainakin kotisohvalle miettimään popmusiikin syvintä olemusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti