lauantai 7. marraskuuta 2009

68. KT Tunstall: Eye To The Telescope (2005): Folkmusiikin uudet vaatteet

Olen joskus ennenkin kehunut kirjastolaitostamme kulttuurinkantajana, ja juuri tässä tapauksessa haluan kehua Mustasaaren kunnankirjastoa, jonka hyllyssä tämä minulle entuudestaan täysin tuntemattoman taiteilijan levy näytti mielenkiintoiselta.

Levyltä löytyi folkahtavaa popmusiikkia, elävästi soitettuna ja sielukkaasti laulettuna. Ensimmäisenä esiin nousee ”Black Horse And The Cherry Tree”, jonka tarinasta ei ota selvää Erkkikään, mutta joka svengaa kuin juna. Muita kohokohtia ovat esimerkiksi ”Another Place To Fall”, joka samoin kuin edellinen on jonkinlainen balladin ja Bo Diddleykompin risteytys, sekä ”Suddenly I See”, joka on tavanomaisempaa poppia vaikkakin eloisasti esitettynä.

Ylipäätänsä tämän levyn ”folkosastoa” ova myös sanoitukset, jotka eivät ole sitä tavanomaisinta poika-tapaa-tytönosastoa, vaikka useasti parisuhdetematiikkaa(kin) sivuavat; KT:n tekstit maalailevat kuvia, joihin eloisa komppi ja ”skarpin rento ja huoleton” laulu istuvat täydellisesti.

Tämä levy ei välttämättä avaudu ensi kuulemalla , ja itselläni vei jonkin aikaa ennenkuin tulin antaneeksi sille tarpeeksi aikaa avautumiseen, mutta nyt se kuuluu osastoon levyjä, jotka otetaan esiin aina välillä, kun päivän pintaliidot kyllästyttävät. Ja kun KT:n kaksi seuraavaa levyä ovat ilmestyneet kokoelmaan, on molemmilla kerroilla ollut enemmän tai vähemmän pakko poimia jemmasta tämä debyyttikin. Ajatonta kamaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti