sunnuntai 29. tammikuuta 2017

302. Joe Jackson: Body And Soul (1984): Tyyli edellä

Joe Jackson on hauska tapaus. En voi sanoa tuntevani hänen tuotantoaan kovinkaan hyvin, enkä ole kuullut mitään mitä hän on tehnyt vuoden 1991 jälkeen, mutta pelkästään hänen 70- ja 80-lukujen tuotantonsa taitaa monipuolisuudessa viedä "vihaisten nuorten miesten" luokan sarjavoiton, jopa Elvis Costellon nenän edestä. Koko mies oli itse asiassa poissa tutkaltani varmaan parikymmentä vuotta, kunnes viime vuonna löysin "Beat Crazy"-albumin kirpparilta, ja taannoin onneni oli täydellinen, kun haltuuni joutui myös miehen mestariteos "Body And Soul". Yksi kavereistani osti sen aikoinaan heti sen ilmestyttyä, ja minä kulutin tekemääni kasettikopiota kauan ja hartaasti, mutta kun C-kasetti siirtyi kuuntelutottumuksissani taustalle, tämäkin levy jäi sivuun.

Laitoin sen levylautaselle hieman pelonsekaisin odotuksin - kaikki vanhat suosikit eivät välttämättä kestä aikaa - mutta pelkoni oli turha. Jo aloitus "The Verdict" vei mukaansa, ja koko A-puoli oli samaa soiton lumoa. Tämä albumin suurin tenho on sen sovituksissa ja soundissa - piano, rytmiryhmä ja torvet soivat sävykkäästi ja tilan tuntu on ainutlaatuinen - mutta niin äänityspaikkana onkin ollut vanha juhlasali. En ymmärrä äänitystekniikasta sen enempää, mutta olen aistivinani äänikuvasta sen, että monet biiseistä itse asiassa on äänitetty melkein livenä.

Musiikillisesti liikutaan popista ja soulista - aloitus, "Go For It" ja "Happy Ending" voisivat olla vaikkapa Motown-versiointeja - lattaritunnelmiin kuten "Cha Cha Loco" tai instrumentaali "Loisaida", ja väliin mahtuu kunnon isoja balladeja kuten "Not Here, Not Now". Joe Jackson ei ole maailman suurin laulusolisti, mutta hän tietää rajoituksensa, ja esom. "Happy Endingin" duetto tuo esiin myös taiten käytetyt naisäänet. Biisintekijänä hän selvästi osaa asiansa - ja vaikka tyylien kirjo voisi tehdä tästä sillisalaatin, tämä on linjakas kokonaisuus. Tyyli edellä mennään.

Hieno levy, vielä näin vuosikymmenten jälkeenkin - ja hyvä syy hankkia vielä ainakin sen edeltäjä "Night And Day", mahdollisesti "Look Sharp", ja varmaan jotain uudempaakin tuotantoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti