keskiviikko 17. marraskuuta 2010

110. Bruce Springsteen: Darkness On The Edge Of Town (1978): Ameriikan sankari

Minulle Bruce Springsteen ei koskaan ole ollut mikään jumalasta seuraava (niinkuin ei sen puolen Dylan, Clapton tai Neil Youngkaan), ja vuoden 1984 ja "Born In The USA":n jälkeen kiinnostukseni hänen tuotantoonsa hiipui pariksi vuosikymmeneksi, mutta parhaimmillaan äijä on tehnyt todella komeaa musiikkia, joka ymmärtääkseni on peilannut erään kansakunnan tunnelmia ja soittanut sen sielun kieliä - ja uran kruunu on mielestäni tämä hänen neljäs albuminsa.

Tämä on vain rockia - mutta levyn kymmeneen kappaleeseen mahtuu elämän koko kirjo, ja soitto ja sovitukset ovat ns. perusrocklevylle todella monipuolisia. Levyltä löytyy päteviä perusvetoja, kuten aloitus "Badlands" - mutta heti seuraava esitys, dramaattinen "Adam Raised A Cain" räjäyttää minun pankkini kitaravallillaan, kertosäkeen vuorohoilauksella ja pelkän laulusuorituksen intensiteetillä. Huh huh. Muita herkkuja ovat esim. "Candy´s Room", sekin persoonallisine sovituksineen, öisten valtateiden hymni "Racing In The Street", tiheätunnelmainen nimikappale ja toinen sydän- ja äänihuuliraastaja "Streets Of Fire", levyn toinen perinteisempi rokkari "Promised Land" - mutta muutkin laulut täyttävät paikkansa.

Soitto on siis sujuvaa, komppi liitää ja kitarat soivat komeasti, koskettimet ja foni täydentävät - ja Pomon ääni on kunnossa. Jylhä äänimaailma vie tämän levyn suoraan öisille, sateesta märille kaduille, tavalla johon ei enää päässyt edes sinänsä pätevä seuraava lätty "The River" eikä varsinkaan mikään sen jälkeen ilmestyneistä tekeleistä.

Tämä levy on ajankohtainen juuri nyt, koska siitä on ilmestynyt juhlaversio jolta löytyy myös parin albumillisen verran Springsteenin vuosina 1976-78 - eli edeltäjän, riman korkealle asettaneen "Born To Runin" ja "Darknessin" välillä- levyttämiä ja hyllyttämiä äänityksiä. Koska oma kopioni tästä lätystä on vanha ja kulunut, taidan joutua laittamaan pennosiani likoon, koska vaikka tämä levy ehkä onkin hänen mielestään sen teon aikana levytettyjen ymmärtääkseni n. 40 laulun kerma, voisin kuvitella että raakattujenkin biisien joukossa on tämän "Ameriikan sankarin" helmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti