perjantai 17. toukokuuta 2013

203. Scandinavian Music Group: Manner (2011): Hiljaa hyvä tulee

Joitain aikoja sitten kehuin täällä Hoedownin mainiota "Black & White"-albumia, ja käytin siitä termiä "finlandicana" koska halusin luonnehtia sitä suomalaiseksi versioksi amerikkalaisesta kansanmusiikista. Se oli jälkikäteen ajatellen virhe - se olisi pitänyt säästää Scandinavian Music Groupin myöhemmälle tuotannolle ja etenkin tälle albumille. Tässä yhdistyvät nimittäin amerikkalaisperäisen folkahtavan musiikin parhaat perinteet suomalaiseen kaihoon tavalla, jota ei voi pitää kuin ainutlaatuisena.

SMG on kehittynyt kauan ja hiljaa - taustalla tietysti Ultra Bra ja poliittisen laululiikkeen iso soundi lauluharmonioineen, sitten ensimmäiset, stadionrockiin kurottavat omat albumit jotka olivat ihan hyviä nekin, ja vähitellen kolmannella albumilla "Hölmö rakkaus, ylpeä sydän" alkanut keventäminen ja karsiminen joka nyt on puhjennut kukkaansa. Sinänsä voisin kyllä tässä kehua jokaisen heidän albuminsa, ja jos tekisin best of-CD:n siitä tulisi enemmän kuin loistava (täytyykin muuten tehdä sellainen...)

Sävellykset ja sovitukset ovat hienoja - dramaattinen "Hautojen yli", kevyesti laukkaava "Liian laiha poikaystävä", Chisun ja hänen seuraajansa heidän omilla aseillaan hakkaava "Kaunis Marjaana", hieman 70-lukulaisesti - ehkä mieleen tulee Paradise - soiva "Mustarastas lauloi Ooh la laa", hivelevän akustisesti bluesahtava "Ruotsiin ja takaisin", ovela "Joet, korvet, niemet" kitarointeineen, kansanlaulumainen "Liikaset" - kohta olen kehunut levyn jokaisen raidan erikseen.

Hienointa on että tämän levyn jaksaa kuunnella uudestaan alusta loppuun. Tämä on vaihteleva mutta silti yhdenmukainen kokonaisuus, jonka kruunaa Terhi Kokkosen heleä mutta ei mitenkään hento ääni ja hänen ovelat sanoituksensa - joista sinänsä huomaa yhtyeen sukupuun. Ja soitto on siis ilmavaa, rullaavaa, voimakasta vaikka joskus soikin hauraammin. En tiedä, millaisen prosessin bändi ja sen soittajat ovat käyneet läpi päästäkseen tähän - mutta jos muutos onkin ollut hidas, ja jo lähtökohta hyvä, niin lopputulos on odotuksen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti