lauantai 17. helmikuuta 2018

351. Laura Voutilainen: Ihmeitä (2011): Äänen vietävänä

Kevyessä musiikissa on ääniä ja Ääniä. Valitettavan usein muuten hyvä esitys (laulu tai jopa levy) menee vähän pilalle koska laulusolisti ei ole tehtävänsä tasalla - ja toisaalta on niitä suuria lauluääniä, jotka menevät hukkaan yhdentekeviä tekeleitä esittäessä. Ja välillä nuo kaksi - materiaali ja Ääni - kohtaavat. Laura Voutilaisella on yksi niistä äänistä. En voi väittää pitäväni kaikista hänen levytyksistään, mutta parhaimmillaan hän on mykistyttävä ja usein hyvä, varsinkin jos sävellys antaa hänen vetää tarpeeksi korkealta ja kovaa - mutta hänellä on myös hyvä dynamiikan taju.

"Ihmeitä" on sikäli hieman epätavallinen hänen levykseen, että se kuulostaa pitemmälle mietityltä ja huolellisemmin sovitetulta kuin sitä edeltäneet, iskelmällisemmät teokset. Sillä ei ole niitä kaikkein dramaattisimpia vetoja, mutta sen sijaan hieman hillitympää tunnelmointia - välillä hieman kelttiläisittäin, välillä AOR:ää sivuten, mutta "halvat iskelmäsoundit" välttäen. Esimerkiksi "Rakkaudesta", nimibiisi ja "Näkymätön ystävä" ovat sellaista ajatonta soundia, jota huomaa kaivanneensa aina kun ne taas kuulee; levyn koko "A-puoli" kuuluu tähän kategoriaan.

Toisaalta levyn loppupuolelta löytyvät kaikkein sykähdyttävimmät esitykset - kunnon voimaballadi "Teippaa mut kasaan" (jonka sanoittajan tyylitajua tosin voisi hieman kehittää), flamencoviittauksin etenevä "Tuli kulje kanssani", ja kuorrutuksena hieno versio Katri-Helenan vanhasta hitistä "Sydämeni tänne jää". Viimeistään tämä esitys todistaa eri kevyen musiikin alalajien väliset rajat ja niistä huolehtimisen täysin turhaksi puuhaksi - hyvä biisi on hyvä biisi on hyvä biisi.

Jos tältä "talvilevyltä" jotakin puuttuu, niin ehkä ne nopeatempoisemmat esitykset jotka yleensä koristavat Lauran levyjä - mutta toisaalta tanssipalat eivät olisi sopineet tunnelmaan. Ja Lauran kykyjen lopullinen mittari on se, että hän hoitaa kaikenlaiset esitykset yhtä varmasti. Vaikka juuri nuo tanssipalat ja toisaalta kunnon kailotukset ovat niitä juttuja, joista hänett parhaiten tunnetaan, on myöskin hillitympi tulkinta hallussa, ja ainakin tämä kuuntelija Äänen vietävänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti