perjantai 10. marraskuuta 2017

337. Melissa Etheridge: Lucky (2004): Hienon uran tiivistelmä

Olisiko siitä nyt viisi-kuusi vuotta, kun hankin ensimmäisen Melissa Etheridge-levyni, jonka jälkeen sattui ns. kolahdus. Olen jo aikaisemmin (täällä ja täällä) todennut olevan hämmästyttävää, että hänen musiikkinsa meni minulta ohitse neljännesvuosisadan ajan, joten ei siitä sen enempää. Olen myös hehkuttanut sitä, että hän periaatteessa löysi oman soundinsa jo ensilevyllään, ja on pysytellyt sille uskollisena - tuntumatta paikalleen jämähtäneeltä. Periaatteessa voisin kehua melkein jokaisen hänen levynsä täällä - miksi siis juuri "Lucky"?

Ehkä koska tämä jotenkin tuntuu kaikkein kokonaisvaltaisimmalta hänen levyistään. Tämä on tuttua kamaa heti ensitahdeista lähtien - "Lucky" on hyvin etheridgemäinen aloitus keskitempoineen, ilmavine soundeineen, komeine kitaroineen, tietenkin Melissan äänen kruunaamana, ja "This Moment" kuuluu samaan kategoriaan, mutta lisää dramatiikkaa. "If You Want To" riffittelee jo nopeammin, ja Melissa käyttää alarekisteriään säkeistöissä. "Breathe" on avoimen maantien hymni, jonka tahtiin voi nähdä stadionillisen ihmisiä keinuvan, ja räkäisen basson ja nykivän kompin maustama "Secret Agent" lähentelee jo hard rockia.

"Will You Still Love Me" antaa jo ymmärtää hempeämmänkin tyylin saavan sijansa tällä levyllä, ja pianovetoinen "Meet Me In The Dark" lunastaa balladiodotukset komeasti. Melissan laulu pääsee jälleen oikeuksiinsa - yksi vertailukohta voisi ehkä olla Bonnie Raitt. "Giant" on melkein hänen koko kataloginsa raskain rockriffittely, kun taas "Come On Out Tonight" on semiakustisesti funkahtava menopala, jonka väliosa vie ajatukset melkein sirkukseen. Kitarointi on taas maukasta, viemättä liikaa tilaa.

Taas kerran tuli kehuttua likimain koko levy raita raidalta, eikä syyttä. Jos jostakin syystä haluat tyytyä hyllyssäsi vain yhteen Melissa Etheridgen levyyn, tämä voi olla hyvä ehdokas - mutta toisaalta lähes kaikki ovat lähes yhtä hyviä kuin tämä. Ilmeisesti joudun vielä palaamaan niihinkin teoksiin, joita en ole vielä täällä esitellyt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti