lauantai 12. marraskuuta 2011

142. The Allman Brothers Band: Seven Turns (1990): Osa Etelän sielua?

Viisitoistavuotiaana ostin ensimmäisen Soundini, ja sen jälkeen luin sitä säännöllisesti 20 vuoden ajan. Se rikastutti musiikkimakuani ja kokoelmaani monella sellaisella suosikilla, joita en muuten ehkä olisi löytänyt, mutta istutti herkkään musiikkinörttimieleeni myös muutamia sellaisia ennakkoluuloja, jotka ovat myöhentäneet tiettyjen toisten suosikkien löytämistä aika paljonkin. En muista kuuluivatko Allmanit suoranaisesti niihin, joita Soundissa väheksyttiin, mutta alalajina valkoisten miesten Amerikan Etelässä soittama bluesrock kyllä lytättiin niin, että olen sen löytänyt vasta keski-ikäisenä.

Tämä on siis pitkätukkaisten punaniskojen soittamaa ja laulamaa bluesia ja rockia, ja hyvinkin maukasta sellaista. Soitto on sävykästä, sointi miellyttävä ei vähiten ilmavan tuotannon vuoksi, ja bändistä löytyy kokonaista kolme pätevää laulusolistia. Gregg Allman itse on tietysti äänessä, kitaristi Dickey Betts on myös ihan OK, ja kun riviin vielä liittyi nykyinen suuri suosikkini Warren Haynes, on laulupuoli hallussa.

Kaikki yhdeksän kappaletta ovat vähintään OK - jopa pitkähkö "taiteellinen" instrumentaali "True Gravity" on siedettävä, huippuja ovat hitaahkot ja majesteettiset "Gambler´s Roll" ja nimikappale, kun taas aloitus "Good Clean Fun" ja "Loaded Dice" edustavat vauhdikkaampaa osastoa. Jos nyt jotakin valittamisen aihetta oikein etsi, niin tekstien teemat ovat aika tyypillisiä - pelaaminen, suru, maantiet, moottoripyörät, ilkeät naiset ja vahvat juomat... mutta toisaalta senkin voi kääntää niin, että tämän orkesterin voi todeta tuntevan perinteet ja kantavan niitä ylpeästi eteenpäin - varsinkin kun tietää, että kokemukset varmaankin suurelta osin ovat omakohtaisia.

Syvän etelän valkoinen blues ei siis ole maailman progressiivisinta musiikkia, mutta sielukkaasti se soi, resonoi minun sisäisten mittareitteni skaaloilla. Ehkäpä se musta soul joskus tekee sen vieläkin paremmin, mutta se ei ole tältä levyltä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti