keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

322. Waterboys: Room To Roam (1990): Etsinnän kohdetta etsimässä

Waterboys ja Mike Scott ovat sivunneet musiikkimakuani jo vuosikymmenten ajan - en itse ole ollut varsinainen fani, mutta yksi kavereistani sen sijaan on, joten olen sekä pysynyt kartalla bändin tekemisistä että aina välillä saanut maistiaisia esim. kasettikopioiden muodossa. Hiljattain tämä "Room To Roam" sitten käveli vastaan markkinakojussa, ja pakkohan se oli ottaa haltuun. Tätä levyä tuli kuunneltua aika lailla 90-luvulla, mutta uuden vuosituhannen ensimmäiset pyöritykset ovat aika tuoreita. Silti se oli heti paikalla tuttu ja kotoisen oloinen.

Ensimmäisenä korviin osuvat Mike Scottin vuosien 1988-90 kelttivaikutteet, jotka ilmenevät paitsi trad-tulkintoina - "Raggle Taggle Gypsy" on herkullinen luenta - myös kansanmusiikkivaikutteina omissa biiseissä ja välisoitoissa. Waterboysin yksi vahvuus oli viulisti Steve Wickhamin panos, mutta myös muut soitin- ja sovitusratkaisut tuovat mieleen irlantilaisen juhlapaikan - ehkä jonkun "country fairin" tanssilavoineen ja karuselleineen. Ehkä soundissa on välillä jopa vähän perinteistä dance bandia?

Toisaalta jokaista Waterboyslevyä tähän mennessä on ohjannut ensi ja viime kädessä Mike Scottin visio - etsimisestä lauletaan jopa enemmän kuin hänen eräänlaisen henkisen isänsä Van Morrisonin levyillä. Vaikkapa "Further Up, Further In" on kaunis ja vaikuttava tilitys matkanteosta. Scott osaa myös rakkauslaulun teon; "A Man Is In Love" on hienosti oivallettu tarina. Ja ylipäätänsä hän onnistuu keittämään näistä aineista vangitsevan kokonaisuuden. Jos nyt jotain kritisoisi, eivät hänen sävellyksensä Aina ole kovin vaihtelevia - kunnon tradtapaan monet ovat lähinnä säkeistöjä säkeistöjen perään.

Tavallaan tämä evy on myös jatko-osa kaksi vuotta aiemmin ilmestyneelle "Fisherman´s Bluesille", jota pidetään yhtenä bändin pääteoksista. Sekin on oikein hyvä levy, muistaakseni, mutta koska en ole sitä vielä tullut hankkineeksi, se saa vielä odottaa arviotaan. Ja sillä välin Mike Scott jatkaa etsinnän kohteensa etsintää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti