keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

122. Ebba Forsberg: Ta min vals/Sjunger Leonard Cohen (2009): Tämän levyn edessä hiljenen

Mistähän alkaisin? Tietenkin siitä, että harva kappale on kolahtanut niin lujaa heti ensikuulemalta kuin tämän levyn aloitus "Här är det" kun sen toissa syksynä ensi kertaa kuulin. Vieläkin se nostaa ihokarvani pystyy; laulun, kompin ja sävellyksen yhteinen tenho on niin suuri.

Ja koko tämä levy on hyvä. Leonard Cohen ei ole oikeastaan koskaan merkinnyt minulle kovinkaan paljon - ja tiedän hänen olevan artisti joka monille on suoranainen addiktio - mutta jotkut hänen lauluistaan ovat tietenkin ikuisia klassikoita. Ebba Forsberg on puolestaan tehnyt joko omalla nimellä tai duon osana viisi albumia, jotka kaikki ovat vähintään hyviä - mutta yhdistelmä vasta on maaginen. Seuraavaksi aion kaivaa verta nenästäni ja todeta, että herra Cohenin esitykset eivät aina ole olleet sanojen tai sävelen veroisia, mutta tämän levyn kaksi seuraavaa esitystä, "Dansa mig till kärleken" ja "Ta min vals" ovat juuri Ebban versioina todella hyviä - fiksu lukija onkin jo arvannut, mistä alkuperäisesityksistä on kyse. Orkesteri soi kuin ihmisen mieli, hieman waitsisti mutta toisaalta hellästi, ja kaiken yläpuolella leijuu Ebban ääni.

Ja sitten tyrmäys; neljäs biisi on nimeltään "Halleluja" (tässä vaiheessa ei saa enää pisteitä siitä, jos osaa arvata originaalin), ja se on esitys joka oikeassa kohdassa kuultuna liikuttaa minut kyyneliin - ja tiedän muidenkin sitä ihailleen. Tämä lauluhan voisi suosionsa perusteella periaatteessa olla puhkikulunut, mutta oikean esittäjän äänihuulilla se on kuolematon klassikko. Tuossa sointukulussa on sitä jotakin, ja niinkuin olen tainnut jo vihjaista, pidän todella tästä laulajasta.

En viitsi kehua sen enempää, ettei mene loppukin uskottavuus - loputkin laulut ovat vähintään hyviä, ja minulle tuntemattomampi lopetus "Vem genom eld" taas sellainen kokonaisuus, joka monella levyllä olisi kirkas jalokivi mutta tässä yhteydessä "vain" yksi hyvä laulu muiden jatkeena. Voin vain todeta, että olen säännöllisesti palannut tämän levyn pariin koko sen ajan, jonka se on hyllystäni löytynyt - ja se vain paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti