lauantai 22. joulukuuta 2012

177. Totta Näslund: Totta 4: Duetterna (2001): 1 + 1 > 2

Olen ollut ymmärtävinäni, että nykyisin aika tavalliset duettolevyt ovat eräänlainen keino herättää henkiin sellaisia artisteja, joiden urat ovat olleet lipsahtamassa ehtoopuolelle, varmistamalla että levynkanteen saadaan tarpeeksi monta eri kohderyhmiä kiinnostavaa tähtinimeä houkuttelemaan ostajia oman kannattajakunnan ulkopuolelta. En tiedä, oliko tämän levyn taustalla sellainen ajatus, mutta lopputulos on hyvinkin onnistunut.

Tässä on hyvä sekoitus uusia lauluja eturivin lauluntekijöiltä ja vanhoja tuttuja (tekijöinä mm. Dylan, Bob Prine ja Mikael Wiehe), sävykäs bändi ja hyvät sovitukset, ja tietysti pitkä rivi naispuolisia laulajatähtiä - kiintosellaisista vähän uudempiin tapauksiin. Kolmella biisillä keitosta maustaa vielä gospelkuorokin, ja lopputulos on maittava. Esitykset ylipäätänsä ovat enemmän hitaita kuin nopeita, mutta levy ei pääse pitkäveteiseksi vaan sekoitus on hyvä.

Esimerkkejä ovat "Ett minne bättre glömt", balladi jossa partnerina on Roxettesta tuttu Marie Fredriksson, bluesahtava "Blod o heligt vatten", jolla duetoi länsinaapurimme blueskuningatar Louise Hoffsten, sekä kohtalokas maantiebiisi "Nånting värmer mej", jonka tekijä ja vastalaulaja Kajsa Grytt taas kuuluu punkin/uuden aallon esille tuomiin kykyihin. "Feber" - joka ei ole vanhan "Feverin" ruotsinnos - on vielä yksi kohokohta; siinä taas naisääni on taiteellisemman popin puolella kannuksensa niittänyt Sara Isaksson.

Tottan kohdalla duettolevyllä on luultavasti ollut juuri kaupallinen taka-ajatus koska hänen soolouransa siihen asti suurin hitti oli ensimmäisen soololevyn "Alltid inom mig" - eli Willie Nelsonin "Always On My Mind" - jonka Totta lauloi Ainbusk Singersien iki-ihanan solistin Josefin Nilssonin kanssa. Josefin on mukana tälläkin levyllä, mutta hänen biisinsä eivät kuulu niihin ikimuistettavimpiin. Kokonaisuus - 14 duettoa ja yksi omin päin laulettu esitys - on ehkä juuri ja juuri liian pitkä, mutta vaikeaa olisi valita ne poistettavat 2-3 kappaletta, ja se on siltikin suurempi kuin osiensa summa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti